Binnen een aantal dagen staat de Great Bruges Marathon op het programma. De langste trainingen zijn al even achter de rug maar de voorbereiding is daarom nog niet afgelopen. Vandaag stond er nog een kortere training op het programma en ook zaterdag loop ik nog even in. Maar waar ik de laatste dagen vooral mee bezig ben, is me ook mentaal voor te bereiden op die 42km van komende zondag.

Als sportpsycholoog is het mijn doel om sporters te ondersteunen bij het bereiken van hun vooropgestelde doelen en ook voor mezelf vind ik het belangrijk om zowel fysiek als mentaal voorbereid aan de start te staan. En wat werkt er voor mij persoonlijk? Dat is een grondige en uitgebreide voorbereiding. 🙂

 

Graag wil ik dan ook even met jullie delen hoe ik die voorbereiding voor mezelf zie en waar ik me persoonlijk goed bij voel. Ten eerste weet ik graag goed op voorhand waar en wanneer de start precies is, wanneer we van thuis uit zullen vertrekken en ook hoe we er zullen geraken. Dit zit al goed in m’n hoofd!

Vervolgens helpt het me ook om de lange trainingen die ik in de voorbereiding deed, die laatste week nog een aantal keer voor de geest te halen. Dit helpt me om me sterker te voelen.

En zeker niet te vergeten, de outfit van de dag! Het ligt al even vast wat ik zal dragen, van shortje, tot sportbeha en kousen. 🙂 Maar ook de extra benodigdheden zoals gelletjes liggen reeds klaar naast mijn uitverkoren loopkleren.

Deze kleine voorbereidingen zorgen ervoor dat ik minder stress voel bij het dichter komen van de marathon.

 

En hoe kijk ik naar de wedstrijd zelf? Voor mij persoonlijk werkt het om die 42km op te delen in verschillende kortere “wedstrijden”. Zo loop ik zondag eigenlijk 8 keer een 5km wedstrijd. En die laatste 2km zijn er sowieso toch 2 op karakter! Nog een belangrijke taak waar ik mij op zal focussen is het eten en drinken tijdens de wedstrijd. Op voorhand bepaal ik wanneer ik mijn gelletjes zal nemen en dit houd ik goed in de gaten met mijn sporthorloge. Ook richt ik me iedere bevoorrading op het zo goed mogelijk aannemen van een bekertje. Deze taken zijn belangrijk en zorgen ervoor dat ik zo goed mogelijk geconcentreerd blijf doorheen de wedstrijd.

 

Dit zijn zaken die mij persoonlijk helpen. Dit kan voor iedere (marathon)loper of loopster anders zijn. Het interessante is wel om hier voor jezelf eens over na te denken en je eigen plan van aanpak uit te werken.

Laat gerust weten wat voor jou persoonlijk werkt! En ook bij vragen, geef gerust een seintje!

 

Heel veel succes aan iedereen die ook loopt zondag en iedereen die nog een loopdoel voor ogen heeft!!

Anouk running